Skip to main content

Blendle is op zoek naar een nieuwe stem. Toen ik de vacaturetekst las, herkende ik gelijk 3 manieren om (nog meer) diversiteit te werven en diversiteit binnen de organisatie te creëeren en waarborgen.

Ik kan me zo voorstellen dat diversiteit voor Blendle essentieel is, om te waarborgen wat zij beloven, namelijk: het nieuws toegankelijk maken voor iedereen. Daar heb je dan ook iedereen voor nodig, zoals een divers stemgeluid bijvoorbeeld, waar deze vacaturetekst voor bedoeld is.

Ben jij als recruiter ook bewust op zoek naar divers talent, om wat voor reden dan ook? Maar vind je het in de praktijk nog wel lastig om dat te bewerkstelligen? Deze 3 manieren van Blendle kunnen ook jou daarbij helpen.

 

1. Maak je behoefte, wens of streven naar diversiteit expliciet.

Blendle: “We vinden diversiteit belangrijk, dus laat je alsjeblieft niet tegenhouden om te solliciteren als je anders denkt of er anders uitziet. Dat vinden we juist mooi” 

Benoem dat je diversiteit belangrijk vindt en dat je je als sollicitant vooral niet moet weerhouden te solliciteren als je anders denkt of er anders uitziet. Dit is precies waar diversiteit over gaat. Diversiteit gaat er juist om dat je anders denkt en/of er anders uitziet. Ook als ik dat vanzelfsprekend vind, is het toch belangrijk dit ook echt te benoemen. Want de sollicitant kent mij nog niet, en dit kan net dat laatste zetje zijn voor de sollicitant om tòch te solliciteren, juist omdat hij of zij denkt anders te zijn dan de rest, op welke manier dan ook.

 

2. Stel de energievraag.

Blendle: “Vertel ons op welke projecten je trots bent”

Blendle vraagt dit al in de vacaturetekst, geniaal vind ik dat! Hoe leuk is het om te vertellen over iets waar je trots op bent? Ook tijdens het sollicitatiegesprek adviseer ik recruiters altijd om met deze vraag te beginnen.  Het maakt dat je sollicitant op zijn of haar gemak gesteld wordt en het creëert een mooie bodem voor de rest van het gesprek om op verder te bouwen.

De energievraag kan op allerlei manieren worden gesteld. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Waar ben je het meest trots op?

  • Wat voor soort projecten hebben jou de meeste energie gegeven? Welke omstandigheden hebben daaraan bijgedragen?

  • Waar wordt jij blij van?

De antwoorden geven jou als recruiter een schat aan informatie over onder meer de kwaliteiten van een sollicitant, de ervaring, en wat de ander nodig heeft qua omgeving om het beste uit zichzelf te halen. Uiteraard vraag je vervolgens door naar concrete voorbeelden en onderzoek je samen met de sollicitant hoe dit van toepassing zou kunnen zijn op de functie die open staat.

 

3. Toon oprechte interesse in de mens die solliciteert bij jou

Blendle: “We vinden het ook leuk om te horen over dingen die je buiten werk doet die jou echt typeren.”

‘Sollicitant’ is slechts een label. Dat label geeft maar een beperkt zicht op wie de sollicitant is als mens. Als mens heeft iemand veel meer in zich. Vanuit een inclusief oogpunt wil ik als recruiter weten wie de sollicitant als persoon is, wat hij of zij nog meer meebrengt aan talenten, passies, interesses. Ook als dat niet direct iets te maken heeft met het werk wat hij of zij zou gaan doen. Niet als standaard extra vraag, maar vanuit oprechte interesse om een zo breed mogelijk beeld van iemand te krijgen. Om de mens achter het label echt te leren kennen.

 

Nu jij!

Deze 3 manieren kunnen ook jou als recruiter gaan helpen om meer diverse kandidaten aan te trekken en te selecteren. Zodat diversiteit niet alleen op papier een streven is, maar werkelijkheid wordt binnen jouw team of organisatie.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met het werven en selecteren van divers talent. Welke vraag of welke actie helpt jou? Deel het hier in de comments of stuur mij een mailtje. Ik vind het leuk van je te horen en ervaringen te delen.

 

 

 

Ruth Nahumury-van de Poll

Ruth is oprichter en eigenaar van No Labels Inc. Diversiteit en inclusiviteit lopen als een rode draad door haar leven heen. Ruth is bevlogen, scherp en gedreven, met een idealistische kijk op de wereld. Ruth is opgeleid in Internationaal HR Management en Intercultureel Teamcoaching en is jarenlang recruiter geweest. Het is haar persoonlijke missie om een werkomgeving te creëren waar de mens, en niet het label, centraal staat. Een werkomgeving waar wit en zwart, man en vrouw, jong en oud, hetero-, homo- bi- en transseksueel, beperkt en minder beperkt met elkaar samen werken op een manier waarbij iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.

Leave a Reply