Skip to main content

Naar meer diversiteit in 3 stappen: kijken, kiezen, doen!

Wil je graag bijdragen aan meer diversiteit binnen jouw organisatie? Vraag je je af hoe je dat gaat aanpakken?

Bijdragen aan diversiteit begint bij jezelf. Hoe kan jij je verbinden met anderen? Hoe herken en benut je hun kwaliteiten en talenten? Hoe zorg je er voor dat je hen ziet en waardeert voor wie ze zijn?

We bekijken het aan de hand van 3 belangrijke stappen:

Stap 1: Bijdragen aan diversiteit begint met bewustwording

Als je wil bijdragen aan verandering, is het belangrijk om eerst te “zien”. Jouw blik op de wereld wordt gekleurd door wat je hebt meegekregen in je opvoeding en culturele achtergrond. Je kan even stil staan bij volgende vragen:

  1. Wat heb jij meegekregen van huis uit? Welke boodschappen hoorde je dag in dag uit van je ouders?
  2. Wat zijn typische waarden vanuit je familie die je nu herkent in jezelf? En herken je ze ook in je omgeving?

In interactie met anderen zal je nu merken dat niet iedereen hetzelfde denkt en voelt als jij. Ga eens op zoek naar die situaties waar jij hebt gemerkt dat mensen wel heel anders zijn of denken. Wie vind jij echt heel anders? Zijn er mensen of situaties die je zelfs gaat mijden omdat ze te ‘vreemd’ voelen?

En kijk nu ook even naar je team. Hoe is je team opgebouwd? Zijn het allemaal dezelfde mensen en mis je daardoor bepaalde kwaliteiten? Zijn er outsiders? Wat zijn de ‘ongeschreven regels?’

Stap 2: Kiezen!

Kiezen wil zeggen dat je er over gaat nadenken om verandering te brengen in bepaalde situaties. Als je gemerkt hebt dat er meer verbinding mag zijn met de “ander” binnen jouw organisatie, begin dan met je voor te stellen hoe dat zou zijn. Hoe zou het zijn om de vreemde “ander” meer te betrekken bij het team? Hoe zou het voelen om wat meer:

  • … jouw waardering te uiten;
  • … nieuwsgierig te zijn;
  • … niet te praten over, maar te praten met;
  • … te luisteren met jouw hart;
  • … jouw eigen verhaal te delen;
  • … risico te nemen;
  • … los te laten;
  • … de relatie boven het ego te stellen.

Stap 3: Actie!

Niets verandert zomaar. Als je gekozen hebt voor verandering, zal er ook een moment komen dat je gaat overgaan van dromen naar doen.  Wat ga jij doen om authentiek waardering te uiten voor één van je collega’s?

Ge je de uitdaging aan om in contact te gaan met de anderen en ook werkelijk met hen te praten en te luisteren? Durf je het aan om alle aannames aan de kant te zetten?

Je kan jezelf bij alles wat je ‘veronderstelt’, de waarom-vraag stellen. Waarom ga ik er nu van uit dat dit zo is en is dit wel zo? Door jezelf zo in vraag te stellen ga je pas echt luisteren. Er komt ruimte vrij om de ander werkelijk te leren kennen.

Wat neem jij jezelf voor om werkelijk te gaan doen en wanneer?

Dit artikel is gebaseerd op het e-book Inclusie kent geen labels. Succesvol samenwerken binnen een diverse wereld van werk.

Christine Funk

Christine is Marketing & Social Media Manager at Bookboon.com London, UK

Leave a Reply