Skip to main content

Het bedrijfsleven, met name daar waar het gaat om de hogere posities, kleurt nog steeds overwegend blank. Ondanks het feit dat de samenleving steeds multicultureler wordt. Hoe kan dat en wat doen we er aan? Om op deze vragen antwoord te krijgen werk ik o.a. samen met Young Global People (YGP). 

YGP is hét netwerk voor multicultureel talent, werkgevers, studentenverenigingen en professionals die gezamenlijk willen werken aan meer culturele diversiteit in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. 

Regelmatig verzorg ik op hun site interviews en columns die meer inzicht geven in deze interessante kwestie. Onderdeel hiervan is de maandelijkse interviewserie Kleurrijk Talent in Beeld: interviews met multiculturele professionals. Op deze wijze leren wij mensen binnen de multiculturele doelgroep beter kennen, ontstaan er rolmodellen.

En tegelijkertijd inspireren we topmanagers, ondernemers en HR professionals om hun eigen bedrijfscultuur eens tegen het licht te houden en zich af te vragen; wat kan ík doen om mijn organisatie te verrijken door deze een kleurrijke, diverse en realistische afspiegeling van de maatschappij te laten zijn.

Kleurrijk interview van de maand met :

Sezgin Yilgin | Rayondirecteur Rotterdam-Zuid bij Rabobank Rotterdam

Naam                                                 Sezgin Yılgın

Afkomst ouders / grootouders          Turks

Opleiding                                           HBO Commerciële Economie

Beroep                                               Rayondirecteur Rotterdam-Zuid bij Rabobank     Rotterdam

Hobby’s                                             Jazz, Reizen, Rotterdam, Voetbal

1. Wie is Sezgin Yılgın? In drie woorden …

Betrokken met passie
Ik vind het mooi om te zien dat mensen echt betrokken zijn bij een bepaald project, doel, product of organisatie. Daar krijg ik zelf ook energie van: in goede samenwerking met andere personen gezamenlijke doelstellingen realiseren. Met betrokkenheid en passie resultaatgericht samen werken aan hetzelfde doel staat op nummer één in mijn persoonlijkheids top drie.

Intrinsiek gemotiveerd
Ik geloof dat motivatie vanuit jezelf komt. Intrinsieke motivatie vind ik dan ook erg belangrijk. Zelf ben ik gelukkig gezegend met een bijzonder hoge intrinsieke motivatie en zelfstartend vermogen. Dat merk ik elke keer weer bij het uitvoeren van mijn werkzaamheden en activiteiten.

Positief ingesteld
Positief in het leven staan en met enthousiasme uitdagingen aangaan typeert mij wel. Klagen is te makkelijk vind ik en brengt je, voor je het weet, in een vicieuze cirkel. Met mijn positieve instelling kan ik meer openstaan voor anderen. En dat brengt mij als het goed is verder in het leven.

2. Wat is je mooiste succes tot nu toe, op werkgebied? M.a.w. waar ben je trots op?

Succes is eigenlijk een relatief en persoonlijk begrip. Wat geldt als succes? Je kunt gedurende een loopbaan namelijk continu succesvolle, of minder succesvolle, resultaten behalen. Niet alleen grote, maar ook juist kleine successen moet je vieren. En wat een succes is, dat bepaal jezelf.

Ik vind het al een groot succes om een baan te hebben waarbij ik met de eerder genoemde passie en betrokkenheid mijn werkzaamheden kan uitvoeren. In mijn loopbaan heb ik binnen drie verschillende disciplines gewerkt, namelijk bij financiële, commerciële en marketing afdelingen. Iedere functie had weer een toegevoegde waarde in mijn ontwikkeling en pas ik in mijn huidige functie de verschillende disciplines met veel plezier in praktijk.

Welke obstakels heb je mogelijk moeten overwinnen om dat succes te behalen?

Achteraf is het altijd makkelijk praten. Obstakels horen bij het leven en als professional moet je dagelijks keuzes maken. Door tegenwind kun je echter ook grotere hoogtes bereiken. Ik denk dat mijn grootste obstakel, net als vele andere multiculturele professionals, het ontbreken van een netwerk of een rolmodel was. Ik was daardoor gedwongen om ‘het wiel’ voor mezelf uit te vinden en alles zelf te ontdekken en te leren. De huidige multiculturele studenten hebben gelukkig wel hoger opgeleide rolmodellen om hen heen. Hierdoor is het voor hen makkelijker om geïnspireerd te worden en op tijd te zien wat hun persoonlijke mogelijkheden zijn. Het is zeer waardevol om te kunnen ‘spiegelen’ met een oudere professional. Ik adviseer dan ook iedere student om die mogelijkheid te benutten als deze zich voordoet.

In hoeverre denk jij dat jouw culturele achtergrond een rol heeft gespeeld bij de manier waarop jij dit succes hebt behaald en al dan niet obstakels hebt overwonnen?

Als zoon van immigranten heeft mijn culturele achtergrond zeker een groot invloed gehad op mijn gedrevenheid en ontwikkeling. Het is volgens mij een enorme rijkdom om tussen twee culturen op te groeien. Je kunt namelijk leren van beide culturen en de beste aspecten ervan meenemen in jouw dagelijks leven. En welke aspecten je meeneemt, bepaal je zelf.

Daarnaast ben ik met vrienden vanuit diverse culturen opgegroeid waardoor ik heb open te staan voor meerdere culturen. Met mijn kleurrijk bril kan ik naar mijn mening sneller op verschillende niveaus snel schakelen, van jong tot oud, laag tot hoog opgeleid, en binnen alle mogelijke culturen.

3. Wat is jouw levensmotto?

Wat zou je willen meegeven aan andere multiculturele professionals?

Als je iets wil bereiken moet je in eerste instantie bij jezelf beginnen.

Oriënteer voor je ergens aan begint welke richting je op wilt gaan en stel concrete einddoelstellingen op voor jezelf. Doelen voor één jaar, maar ook voor vijf jaar. Blijf daarbij altijd dicht bij jezelf. Kies een loopbaan waar je hart ligt maar die je ook leuk vindt. Als je je werk namelijk leuk vindt, ga je er voor en wordt je vanzelf succesvol!

Kijk, tot slot ook om je heen, praat met kennissen, vrienden en collega’s en leer van hun carrière moves en persoonlijke ervaringen. Het draait niet alleen om kennis of opleiding, maar ook om houding en gedrag.

Dit interview is ook te lezen op de site van YGP

Ruth Nahumury-van de Poll

Ruth is oprichter en eigenaar van No Labels Inc. Diversiteit en inclusiviteit lopen als een rode draad door haar leven heen. Ruth is bevlogen, scherp en gedreven, met een idealistische kijk op de wereld. Ruth is opgeleid in Internationaal HR Management en Intercultureel Teamcoaching en is jarenlang recruiter geweest. Het is haar persoonlijke missie om een werkomgeving te creëren waar de mens, en niet het label, centraal staat. Een werkomgeving waar wit en zwart, man en vrouw, jong en oud, hetero-, homo- bi- en transseksueel, beperkt en minder beperkt met elkaar samen werken op een manier waarbij iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.

Leave a Reply