Maak jij je hard voor diversiteit en inclusie binnen jouw organisatie? En zit jij soms ook met vragen en behoeften als:

  • Hoe creëer ik meer draagvlak voor diversiteit en inclusie binnen mijn organisatie?

  • Welke methodieken, interventies en andere praktische oplossingen worden gebruikt binnen andere organisaties?

  • Ik heb behoefte aan het bespreken van business cases met andere D&I experts en ambassadeurs.

  • Ik ben op zoek naar inspiratie en ondersteuning van mensen buiten mijn eigen organisatie die net als ik D&I ambassadeurs zijn.

  • Ik heb passie voor het D&I werk, maar ervaar het soms ook als pittig en zwaar. Ik heb af en toe behoefte aan een luisterend oor binnen een veilige omgeving waar ik me gesteund en aangemoedigd voel.

Herkenbaar? Meld je dan aan voor de D&I circle!

 

Klik hier om je direct aan te melden

 

Waarom een D&I circle?

Uit onderzoek bleek vorig jaar dat D&I professionals na gemiddeld 9 maanden van rol wisselen, omdat ze zich uitgeblust en opgebrand voelen. Het is vaak lastig om een breder draagvlak te creëeren. Het hangt nog te vaak van één of enkele personen af (de D&I ambassadeurs). Mensen zijn ook wel een beetje diversiteit-moe, het is een modewoord geworden die vooral negatieve associaties oproept. En als mens zijn we nu eenmaal gewoontedieren: als organisatie willen we misschien wel diversiteit, maar het liefst houden we het toch bij wat we al kennen; het oude en vertrouwde. Diversiteit is dus eigenlijk lastig!

Ga daar dan maar aan staan als D&I ambassadeur.

Daarom is het intitiatief ontstaan voor een D&I circle: een community van gelijkgestemden om met elkaar te sparren, elkaar te versterken en met elkaar mee te denken over praktische vragen die betrekking hebben op het creëeren van meer diversiteit en inclusie en draagvlak voor dit thema. Zodat we dit belangrijke werk kunnen blijven voortzetten.

 

Wat houdt de circle in?

De circle is een plek waar die ruimte geboden wordt. Een plek waar daarnaast ook ruimte is om op te laden, energie op te doen om door te kunnen gaan met jouw D&I missie binnen je eigen organisatie. Tijdens de circle bijeenkomsten kun je, naast het bespreken van praktische zaken en inspiratie opdoen, ook stoom afblazen als dat nodig is, frustraties bespreken, anderen om hulp vragen. Een community waarin we elkaar steunen en supporten.

De circle kent geen vast programma, we gaan aan de slag met datgene wat op dat moment op tafel komt, op basis van de inbreng van de groep.

 

Voor wie?

Voor D&I managers, coaches, trainers, HR managers, projectleiders, recruiters, leidinggevenden, directeuren en bestuurders die zich actief inzetten voor meer diversiteit en inclusie binnen de eigen organisatie.

 

Wanneer vindt de circle plaats?

 

Dinsdag Circle (14:00 – 17:00):
2 okt, 20 nov

Donderdag Circle (9:00 – 12:00):
25 okt, 13 dec

 

Je meld je aan voor een losse bijeenkomst of gelijk voor een aantal bijeenkomsten. Dat kan ook wisselend op een dinsdag of donderdag zijn. Je kunt daarbij ook kiezen voor een ‘strippenkaart’ van 5 bijeenkomsten en kiest een aantal data uit waarop je graag wilt aansluiten.

Mocht geen van de data van beide circles voor jou passen, maar heb je wel interesse in de circle? Stuur ons dan een mailtje (info@nolabelsinc.com).

 

Klik hier om je aan te melden

 

Bij de inschrijving vragen we je het volgende aan ons door te geven (uiteraard behandelen we je gegevens vertrouwelijk en zullen deze nooit aan derden verstrekken):

  • bij welke bijeenkomst(en) je graag wilt aansluiten

  • of je per bijeenkomst wilt betalen of een strippenkaart wilt afnemen voor 5 bijeenkomsten van de circle (middels een factuur vooraf)

  • of je voor een profit of non-profit organisatie werkt (er geldt een korting van 50% voor non-profit organisaties)

  • factuurgegevens

  • reden van aanmelding

Praktische informatie

Per circle is plek voor maximaal 8 deelnemers. Bijeenkomsten gaan door bij minimaal 4 deelnemers.

De bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam-Duivendrecht.
Adres: Entrada 100, 1114 AA Amsterdam-Duivendrecht

Circle leader: Ruth Nahumury

Kosten (ex BTW):
€ 75 per bijeenkomst of
€ 300 totaal voor vijf bijeenkomsten
Non-profit organisatie: 50% korting

Ja ik meld mij aan!

 

Ruth Nahumury-van de Poll

About Ruth Nahumury-van de Poll

Ruth is oprichter en eigenaar van No Labels Inc. Diversiteit en inclusiviteit lopen als een rode draad door haar leven heen. Ruth is bevlogen, scherp en gedreven, met een idealistische kijk op de wereld. Ruth is opgeleid in Internationaal HR Management en Intercultureel Teamcoaching en is jarenlang recruiter geweest. Het is haar persoonlijke missie om een werkomgeving te creëren waar de mens, en niet het label, centraal staat. Een werkomgeving waar wit en zwart, man en vrouw, jong en oud, hetero-, homo- bi- en transseksueel, beperkt en minder beperkt met elkaar samen werken op een manier waarbij iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.

Leave a Reply